...
Search
Generic filters
0320 290 508

1) Bewegen

Bewegen is goed voor je, dat weten we natuurlijk eigenlijk allemaal wel. Maar waarom precies? We zetten alle voordelen even voor je op een rijtje. Dat is wel zo handig.

Als je regelmatig beweegt:

  1. Voel je je fitter
  2. Slaap je lekkerder
  3. Ben je minder vaak ziek
  4. Blijven je spieren en gewrichten lekker soepel
  5. Heb je een goede stoelgang

Wij vinden het dus erg belangrijk dat onze collega’s voldoende bewegen. Want actieve medewerkers voelen zich nu eenmaal lekkerder en minder vatbaar voor stress. Wie iedere dag 20 tot 30 minuten beweegt merkt het verschil. Daarvoor hoef je niet per se aan de gewichten te hangen in de sportschool, tenzij je dat graag wil natuurlijk. Met een paar slimme trucjes beweeg je ongemerkt meer.

Wat kun jij doen?

  1. Neem eens wat vaker de trap in plaats van de lift
  2. Maak samen met je collega’s een lunchwandeling
  3. Probeer iedere week in totaal 150 minuten matig intensief te bewegen. Langer en intensiever mag natuurlijk ook.

Wat doet Coloriet?
Wij stimuleren medewerkers om lekker te bewegen, omdat we vitaliteit heel belangrijk vinden. Coloriet organiseert sportieve activiteiten én ondersteunt initiatieven om meer te bewegen. Klik hier voor de mogelijkheden (Fiscfree): budget voor werkvermogen.

Meer informatie

  1. Weet je niet zo goed welke sport bij je past en zou je dat wel willen ontdekken? Raadpleeg dan eens de Sportwijzer.
  2. Meer informatie over hoeveel beweging je nodig hebt voor een gezond leven vind je hier.
  3. Kijk eens wat je zorgverzekering vergoedt aan middelen en activiteiten voor een gezonde leefstijl.
  4. Gebruik het budget voor werkvermogen voor bijvoorbeeld een kennismaking met een type sport.

2) Roken

Vanaf 1 oktober 2021 heeft Coloriet een nieuw rookbeleid. (Download hier). Het doel: Bewoners, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van onze locaties vrijwaren van blootstelling aan tabaksrook. Gezondheid en roken gaan namelijk niet samen.

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is, dit is in aansluiting op de maatschappelijke beweging de Rookvrije Generatie. Er zijn zorginstellingen die al geheel rookvrij zijn.

Coloriet vindt gezondheid van medewerkers en bewoners belangrijk. Het rookbeleid is gericht op een gezonde werkomgeving voor alle medewerkers en gaat stapsgewijs naar een rookvrije werk – en leefomgeving. De cliëntenraad en de ondernemingsraad staan achter dit besluit.

Wat betekent dit concreet?
Er geldt vanaf 1 oktober een rookverbod op de locaties en de daarbij behorende buitenterreinen van Coloriet. Dit geldt voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Dit geldt niet voor bewoners. Het betreft alle Colorietlocaties, dus ook de kantoorlocaties, dagbestedingslocaties en wijkzorglocaties; en geldt dus (ook) voor de aangewezen rookplekken/-ruimten op de Coloriet terreinen. Daar mogen uitsluitend bewoners roken. Dit rookverbod geldt voor alle rookwaren waaronder ook de elektrische sigaret, waterpijp etc.

Voor bewoners geldt: binnen in de woningen / appartementen /woonvormen van Coloriet wordt niet gerookt. (in sommige gevallen kan hier van afgeweken worden). In de buitenruimte die bij het gebouw hoort kunnen één of meerdere plekken aangewezen worden waar bewoners kunnen roken. Op de terreinen en gebouwen zal dit ook aangegeven worden.

Als je toch wilt roken kan dat in je pauze en doe je dit in je eigen kleding buiten het terrein van Coloriet.
Concreet betekent dat men alleen in de lunch-/ of koffiepauze (conform rooster) kan roken buiten Coloriet terrein. Vanwege de nieuwe wetenschappelijke inzichten omtrent derdehands rook is het niet meer toegestaan in werkkleding te roken.

Er is één uitzondering. Medewerkers die formeel werken in aanééngesloten diensten van 6 uur of meer mogen op het terrein, in de buitenlucht, maximaal een keer per dienst roken*. Deze regel is van toepassing op medewerkers die in kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie werken. Het heeft de voorkeur dat dit gebeurt gezamenlijk met één of enkele rokende bewoners. Voorwaarde is dat andere bewoners en medewerkers geen hinder mogen ondervinden. Deze uitzondering is van tijdelijke aard en wordt beëindigd per 1 oktober 2023.

*uniform jasje uit of beschermde jas over uniform

Rookvrij- ook jij? Wat kun jij doen?
Een mooi moment om te stoppen met roken? Kijk welke ondersteuning het beste bij je past. Welke stopmethode past bij jou? Doe de test!

Als je kiest voor stoppen met begeleiding, zijn er meerdere mogelijkheden, zoals stoppen in groepsverband of met behulp van een persoonlijke coach. Deze begeleiding bij stoppen met roken wordt eenmaal per jaar volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Zonder dat dit ten koste gaat van je eigen risico. Welke begeleiding hiervoor in aanmerking komt, bepaalt de zorgverzekeraar; dus informeer daar! Zo wordt bijvoorbeeld de begeleiding van SineFuma door 95% van de zorgverzekeraars vergoed. Je vindt op hun site meer informatie over hun “Rookvrij? Ook jij!” aanbod.

Budget voor werkvermogen
Ook kun je je budget van werkvermogen aanspreken om actief aan de slag te gaan met meer bewegen, minder roken, gezonde voeding en voldoende ontspanning. Hier vind je meer informatie daarover.

Meer informatie
Op www.ikstopnu.nl vind je meer informatie en tips voor als je helemaal zelf wilt stoppen of op zoek bent naar een aanbieder bij jou in de buurt. Je huisarts kan je ook op weg helpen bij het stoppen met roken. Ook zijn er diverse apps die kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Dat zijn onder andere:

Stopstone
Voordelen van Stopstone:

  • Tips om gestopt te blijven
  • Spaardoelen maken
  • Hulp om gemotiveerd te blijven
  • Tips wat je kunt doen als je toch hebt gerookt

De Stopcoach
Voordelen van de Stopcoach:

  • 8 weken lang begeleiding bij het stoppen met roken
  • Persoonlijk advies
  • Motiverende berichten
  • Tips om gestopt te blijven
  • Persoonlijke verhalen van anderen die gestopt zijn met roken

Stopmaatje
Voordelen van Stopmaatje:

  • Bellen of chatten als je zin hebt om te roken
  • Persoonlijk advies
  • Doelen instellen die je helpen gestopt te blijven
  • Afleiding op momenten dat je zin hebt om te roken

Flamy – stoppen met roken
Voordelen van Flamy- stoppen met roken:

  • Spelletjes die je afleiden van de zin om te roken
  • Je rookgedrag in kaart brengen
  • Leerdoelen ontdekken
  • Wedstrijdjes met vrienden

Smoke Free
Voordelen van Smoke Free:

  • Moeilijke momenten bijhouden in een logboek
  • Successen delen met vrienden
  • 90 dagen stoppen-met-roken-programma

3) Alcohol

Werken in de zorg is mooi, maar ook zwaar. Zorgen voor een ander vraagt wat van je als medewerker. Fysiek en mentaal. Wij vinden het belangrijk dat je goed in je vel zit en dat je voldoende energie hebt om op een verantwoorde manier te doen. Alcohol past daar natuurlijk niet bij; dat heeft niet alleen een negatieve invloed op je gezondheid. Ook de kwaliteit van je werk en de relaties met collega’s en cliënten kan onder druk komen te staan.

Wat kun jij doen?
We delen graag een aantal tips voor verantwoord alcoholgebruik: Hoe voorkom je dat het drinken van alcohol een gewoonte wordt?

  1. Drink minimaal twee dagen per week geen alcohol
  2. Drink niet als je moe bent, gespannen bent of andere persoonlijke problemen hebt
  3. Drink geen alcohol wanneer je nog moet werken, studeren, sporten of aan het verkeer moet deelnemen
  4. Één keer per week grote hoeveelheden alcohol drinken is slechter voor je dan gespreid over de week matig drinken

Maak je je zorgen over je alcoholgebruik en wil je hier met iemand over praten? Maak dan gerust vrijblijvend een afspraak bij het preventief spreekuur van de werkvermogenspecialist. Dat kan via je leidinggevend of rechtstreeks via j.van.kippersluis@enrgy.nl of j.hiemcke@enrgy.nl.

Wat doet Coloriet?
Coloriet biedt met het budget voor werkvermogen onder meer financiële mogelijkheden voor verantwoord alcoholgebruik.

Meer informatie

4) Voeding & gezond gewicht

Gezond zijn en blijven, dat willen we allemaal. Een gewicht dat past bij jouw lengte, heeft namelijk grote voordelen. We noemen de belangrijkste.

Met een gezond gewicht:

  • Voel je je fitter
  • Heb je een goede weerstand
  • Is je spijsvertering op orde
  • Heb je minder kans om bepaalde ziektes, zoals diabetes type 2, te ontwikkelen

Eigenlijk vertellen we niets nieuws, want de meesten van ons weten dit wel. Overigens veroorzaakt niet alleen overgewicht gezondheidsklachten, ook ondergewicht doet dat.

Wat kun je zelf doen?

  • Heb je overgewicht en merk je daardoor dat je werkplek niet helemaal goed past? Neem dan even contact op met je leidinggevende en bekijk samen of het mogelijk is om je werkplek aan te passen. Zodat je uiteindelijk weer met plezier je werk kunt doen.
  • Bereken met een BMI-score of je een gezond gewicht. Is jouw BMI-score lager is dan 18,5 of hoger is dan 25? Dan is het tijd om in actie te komen!
  • Wil je graag advies? Maak dan eens een afspraak met een diëtist of gewichtsconsulent.

Wat doet Coloriet?
Coloriet denkt graag met je mee hoe je een gezond gewicht kunt krijgen of behouden. We vinden het name belangrijk dat je gezond blijft en dat je iedere dag met plezier werkt. Je kunt met het budget voor werkvermogen een cursus of training volgen om een gezond gewicht te bereiken.

Meer informatie

5) Ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Om je werk goed (en met plezier!) te kunnen doen, is een goede balans tussen werk en privé erg belangrijk. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseren we ons.

Wat kun je zelf doen?
We geven je een aantal tips om wat meer ontspanning te creëren in een drukke agenda:

  • Werk met een realistische planning
  • Bouw ‘niet-storen-momenten’ in
  • Doe een gratis test timemanagement en ontdek of het iets voor je is
  • Plan ook je ontspanning en vrije tijd
  • Neem je pauzes ook écht, ga lekker naar buiten en voel de zon op je gezicht
  • Een opgeruimde werkplek = rust in je hoofd
  • De sauna, een massage of yoga zijn heerlijk ontspannend na een dag hard werken
  • Check thuis niet je werk e-mail, voicemail en social media
  • Zeg eens ‘nee’!

Wat doet Coloriet?

  • Je leidinggevende of onze HR-adviseur gaat graag met je in gesprek over wat Coloriet voor je kan betekenen.
  • Onze bedrijfsmaatschappelijk werker of bedrijfsarts zijn er ook om je te helpen.
  • Houd het platform in de gaten voor ontspannende activiteiten, die Coloriet aanbiedt. Een stoelmassage, bijvoorbeeld. Hier tippen we je ook voor het volgen van bepaalde workshops/trainingen.
  • Ben jij al aan de slag gegaan met de trainingen van GoodHabitz? GoodHabitz helpt je om op een leuke en spontane manier je kennis te verbreden in een heel breed scala aan onderwerpen. Je vind de trainingen in CoCo.
  • Bekijk het webinar: Meer slaap, meer energie.

Meer informatie
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neemt dan gerust contact op met een HR-adviseur.

6) De overgang

Wist je dat in Nederland op dit moment zo’n 1,8 miljoen vrouwen zich in de leeftijdsgroep bevinden van de overgang? Dat zijn heel veel vrouwen die allemaal de overgang op een eigen manier beleven. Soms vliegen ze er met gemak doorheen, soms niet. Binnen Coloriet is ongeveer 30% van de vrouwelijke medewerkers in de overgangsleeftijd. Een heel hoog percentage dus.

Wat kun je zelf doen?
Als je 45 jaar of ouder bent, zit je zeer waarschijnlijk in de overgang. Of je er nu wat van merkt of niet. Als je klachten hebt, is het goed om hiermee naar de huisarts te gaan. Ook als de klachten niet zo hinderlijk zijn.

  • Verdiep je in de overgang. Zo leer je de veranderingen beter herkennen en kun je er makkelijker mee omgaan.
  • Zorg voor een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Beweeg elke dag 30 minuten, liefst in de buitenlucht.
  • Vermijd stress. Stress verergert overgangsklachten.
  • Bespreek het met je leidinggevende. Geef aan hoe de klachten jou belemmeren en zoek samen naar oplossingen.
  • Je kunt ook overleggen met de bedrijfsarts of een overgangsconsulent. Hij/zij kan je helpen met advies en behandeling.

Wat doet Coloriet?
We vinden het belangrijk dat jij, als je in de overgang komt, prettig kunt blijven werken. Dat je, als je klachten hebt, deze gewoon kunt bespreken met je leidinggevende en met je collega’s. Dat het aankaarten van dit onderwerp ons als collega’s onderling sterker maakt. Zo kunnen we samen kennis delen en gezond blijven werken. Om het onderwerp bespreekbaar te maken. Besteden we er rondom de week van de overgang extra aandacht aan.

Meer informatie
Op intranet vind je meer informatie over de overgang.

7) PMO & gezondheidscheck

Ben je benieuwd hoe het met jouw gezondheid gesteld is? Doe dan een PMO/gezondheidscheck! Zo’n gezondheidstest bestaat uit het volgende:

  • Je hartslag wordt gemeten
  • Je bloeddruk wordt gemeten
  • Je gewicht (BMI) wordt berekend
  • Je doet een inspanningstest
  • Je krijgt een bloedonderzoek
  • En tot slot volgt er ook een urineonderzoek

Dankzij het PMPO/gezondheidscheck worden gezondheidseffecten, die te maken hebben met je werksituatie, vroegtijdig opgespoord. Een gezonde leefstijl en werkomgeving is voor iedereen de basis om gezond en veilig te kunnen werken. Door het meten van je gezondheid en je werkvermogen kunnen we langdurig verzuim voorspellen én voorkomen.

Wat kun je zelf doen?
Ben je aanvullend verzekerd? Dan vergoedt je de zorgverzekering grotendeels de gezondheidscheck. Check voor de zekerheid je polis.

Wat doet Coloriet?
Coloriet heeft afspraken gemaakt met een aanbieder van gezondheidschecks: TIGRA in Almere. Je kunt het budget voor werkvermogen hiervoor inzetten.

Meer informatie

  • Bekijk het budget voor werkvermogen.
  • Bespreek dit met je leidinggevenden en neem vervolgens contact op met de Adviseur Arbeid en gezondheid.
  • Preventief medisch onderzoek.

8) Vaccinaties

Werken in de zorg vraagt om extra bescherming. Tegen het influenzavirus (griep) en hepatitis B (leverontsteking), bijvoorbeeld. Coloriet heeft hiervoor een protocol waar de belangrijkste informatie in staat. 

Griep
Het influenzavirus (griep) is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die jaarlijks 5 tot 10 procent van de treft). Het virus is aanwezig in speeksel, snot en slijm en kan daardoor makkelijk van mens tot mens worden overgedragen of via voorwerpen die zijn aangeraakt door iemand die het virus bij zich draagt. Griep kan leiden tot bijvoorbeeld een longontsteking of hartklachten.

Daarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren: de kans dat je griep krijgt is namelijk veel kleiner. Krijg je het toch, dan word je dankzij de vaccinatie minder ziek en heb je minder kans op complicaties. Belangrijk dus voor je eigen gezondheid, maar ook verminder je daarmee de kans om je collega’s, bewoners en cliënten te besmetten.

Hepatitis
Hepatitis B is een ernstige vorm van leverontsteking die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Na besmetting volgt een incubatietijd van vier weken tot een half jaar (meestal 2-3 maanden). Het hepatitis B -virus kan minstens 7 dagen buiten het lichaam overleven en is erg besmettelijk. Het is goed om je tijdens het werk bewust te zijn van de risico’s:

  • Als je tijdens de verzorging van een cliënt in aanraking komt met bloedende of andere lichaamsvochten.
  • Bijtgedrag of ander lichamelijk agressief gedrag van cliënten.
  • Als je in aanraking komt met besmet materiaal zoals bij het ophalen van waszakken, wassen van kleding met daarin bijvoorbeeld feces of bloed.
  • Bij het ophalen van vuilnis kun je je snijden of prikken aan bebloed materiaal
  • Als je weet dat er cliënten wonen die drager zijn van het Hepatitis B- virus

Wat kun je zelf doen?
Maak gebruik van het aanbod om je te beschermen tegen griep en hepatitis B. Nog een belangrijke mededeling over Hepatitis B:
Bij een bijt-prik- en snij-incident kan het nodig zijn om aanvullende maatregelen te nemen. Komt een medewerker, leerling, stagiaire of vrijwilliger in aanraking met bloed, dan moet de procedure ‘Prikaccidenten’ (bijt-, spat-, krab-, snij-) worden gevolgd en de procedure ‘Melden van incidenten’. Vanwege het risico op besmetting hepatitis C/ Hiv. Neem contact op met de GGD voor aanvullende maatregelen.

Wat doet Coloriet?
Griep
Coloriet organiseert ieder najaar de griepvaccinaties. Deze zijn voor alle medewerkers gratis.

Hepatitis
Bij indiensttreding krijg je informatie over de hepatitisvaccinatie. Coloriet biedt deze vaccinatie aan en die wordt uitgevoerd door de GGD. Het is jouw keuze of je hiervan gebruikmaakt.

Meer informatie
Als je dagelijks in aanraking komt met een drager van Hepatitis B behoor je tot de risicogroep en moet je worden gevaccineerd. Dat is ons uitgangspunt. Uiteindelijk bepaal je zelf. De vaccinatie voor medewerkers is vrijwillig.