...
Search
Generic filters
0320 290 508

1) Zwangerschap

Hoera je bent zwanger. Hoe kun je werk en zorg combineren, hoe ga je om met de veranderingen van lichaam en geest? Allemaal vragen waar wel een antwoord op is te vinden. Wij helpen je graag.

Wat kun je zelf doen?
Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je en kun je ineens toch anders reageren of moe zijn. Veelal ben je in staat om te doen wat je voor je zwangerschap ook deed, maar het is verstandig om je zwangerschap vroegtijdig te melden bij je leidinggevenden; zo kunnen jullie tijdig afspraken maken over de periode voor en de periode na de bevalling.
Gezond zwanger betekent (onder andere) gezonde, evenwichtige voeding, voldoende slaap en ontspanning, niet roken en geen alcohol. Het betekent ook dat je zo veel mogelijk je conditie ‘op peil houdt’ door beweging; misschien een tandje minder maar bewegen blijft belangrijk.

Wat doet Coloriet?
Coloriet wil het werk voor je zo organiseren dat het geen schadelijke gevolgen heeft voor de zwangerschap, het ongeboren kind en voor jou. Uitgangspunt is dat je tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding zoveel mogelijk het eigen werk kan blijven doen, in de eigen functie en op de eigen werkplek.
Lukt het niet om het werk volledig uit te voeren dan kan de werkvermogenspecialist/ bedrijfsarts worden geraadpleegd en kan er met de leidinggevende afspraken worden gemaakt over aangepaste werk- en rusttijden.

In de periode voor de bevalling heb je recht op zwangerschapsverlof. Tijdens dit verlof krijg je een zwangerschapsuitkering. Het zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum (flexibiliseringsperiode). Ben je zwanger van een meerling dan gaat je verlof in tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum.
Na de bevalling gaat je bevallingsverlof in. Dit duurt minimaal 10 weken en de duur is afhankelijk van of je voor of na de uitgerekende datum bent bevallen of dat je tot 4 weken voor de bevalling hebt doorgewerkt. Het totale zwangerschap/ bevallingsverlof duurt in ieder geval 16 weken.

Meer informatie
Je kunt bij je leidinggevende en HR-adviseur voor meer informatie.
Of kijk eens op:

  1. UWV
  2. Arboportaal
  3. Rijksoverheid – zwangerschap

2) Werktijden, werkplek & beeldschermwerk

Hoelang mag ik achter elkaar werken? Wanneer heb ik recht op pauze en rusttijd? Deze antwoorden staan in de Arbeidstijdenwet. Voor bepaalde beroepen, zoals verpleegkundigen, gelden aparte regels en ook jongeren tot 18 jaar hebben andere werk- en rusttijden. Even een kop koffie, een frisse neus of je berichtjes checken. Daar is een pauze voor bedoeld. Als onderbreking van je werk. Hoe lang en hoe vaak heb je eigenlijk recht op pauze?

Waar heb je recht op?
Neem voldoende pauze. Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag de pauze splitsen in twee keer een kwartier. Als je langer dan 10 uur werkt, heb je volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag je splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier. Je mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze. Een pauze is bedoeld als onderbreking van de werktijd.

Wat doet Coloriet?
Coloriet heeft een zorgplicht voor haar medewerkers en vindt het belangrijk dat medewerkers de tijd nemen om te pauzeren. Coloriet reikt je handige tips aan. Deze worden ook aangeboden via onze nieuwsbrieven.

Meer informatie
Wil je meer weten over wetgeving rondom dit onderwerp? Kijk dan eens op de volgende websites:

  1. Rijksoverheid – arbeidstijden
  2. Rijksoverheid – regels
  3. CAO

3) Werkplekonderzoek

Ben jij je bewust van je werkhouding? Niet? Wees gerust, je bent niet de enige. Werkplekken zijn niet altijd optimaal ingericht en afgestemd op een verantwoorde ergonomische situatie. Hierdoor kon je onnodig klachten krijgen. Dat is simpel te voorkomen met een werkplekonderzoek door ergotherapeuten van Coloriet. Ze geven ook advies over het verbeteren van je werkhouding en -gewoonten. Heel handig: je krijgt ook uitleg over een optimale ergonomische zit- en werkhouding.

Wat kun je zelf doen?

  1. Blijf altijd alert op je werkplek en werkhouding
  2. Voorzie je mogelijke problemen? Trek op tijd aan de bel bij je leidinggevende
  3. Pak je eigen regie

Wat doet Coloriet?
Wij kijken met regelmaat naar de verzuimcijfers en als die aanleiding geven voor een onderzoek, zorgen we dat die er komt.

Meer informatie
Kijk eens op de website van Coloriet bij het team ergotherapeuten voor meer informatie over hun rol binnen het behandelcentrum/onderzoeken ergotherapie@coloriet.nl.

4) Stoppen met werken

Overweeg je om te stoppen met werken? Om bijvoorbeeld meer tijd te hebben voor je familie, voor je hobby’s, voor een opleiding of omdat je een sabbatical neemt. Dan is het handig om te weten of dat financieel mogelijk is.

Wat kun je zelf doen?

  1. Ga in gesprek met je leidinggevende en bekijk samen welke oplossingen er mogelijk zijn om minder te gaan werken of eerder te stoppen met werken. Zo zou je kunnen denken aan vroegpensioen, deeltijdpensioen of een hoog-laag constructie.
  2. In de cao is de ‘landingsbaan’ opgenomen en deze wordt momenteel verder uitgewerkt. De landingsbaan houdt in dat je stapsgewijs minder kunt gaan werken in aanloop naar je pensioen. Voor een deel worden de uren door jou zelf betaald uit gespaarde uren in eerdere jaren (zie ‘balansbudget’ hieronder). Maar je kunt bijvoorbeeld ook een deel van je pensioen naar voren halen. Het andere deel betaalt de werkgever. Het hangt van jouw specifieke situatie af wat de beste manier is om dit te doen. Jouw HR adviseur kan hier meer over vertellen als je daar behoefte aan hebt.
  3. Het ‘balansbudget’ houdt in dat je als medewerker tijd kunt sparen, bijvoorbeeld door meerwerk of het opbouwen van verlofuren.
  4. Neem contact op met je HR-adviseur om de opties te bespreken. Eventueel kan hij of zij een pensioengesprek regelen met de adviseur van PFZW.
  5. Weet je nog niet precies wanneer je wilt stoppen met werken? Dan is het handig om eerst te weten hoeveel pensioen je straks kunt verwachten. Met de pensioenplanner in MijnPFZW kun je bij elke gewenste pensioenleeftijd berekenen hoeveel pensioen je krijgt.
  6. Het is goed om bij veranderingen in je leven te kijken naar de gevolgen voor jouw pensioen. Die gevolgen kunnen best ingrijpend zijn. Als je tijdig weet hoe jouw pensioen ervoor staat, heb je ook de tijd om maatregelen te treffen, als je dat nodig vindt.


Wat doet Coloriet?

Coloriet verzorgt jaarlijks bijeenkomsten om je te informeren over belangrijke zaken rondom pensioen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd voor medewerkers die dicht tegen hun pensioen aan zitten. Je kunt ook een afspraak maken met je leidinggevenden en HR-adviseur om inzicht te krijgen in je pensioenopbouw. Samen kunnen jullie naar de mogelijkheden kijken.

Meer informatie

  1. Mijn pensioen overzicht
  2. Particulieren PFZW

5) Ouderschapsverlof

Je kunt ervoor kiezen om ouderschapsverlof op te nemen. Als je hier recht op hebt, krijg je maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt.

Voor ouderschapsverlof gelden de volgende regels:

  1. Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar
  2. Je hebt voor ieder kind recht op ouderschapsverlof
  3. Je kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen
  4. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof
  5. Bij een tweeling heb je recht op 2 keer ouderschapsverlof
  6. Je kunt ouderschapsverlof opnemen zodra je in dienst bent
  7. Je kunt ook ouderschapsverlof krijgen voor je adoptiekind, erkend kind, pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind dat bij jou in huis woont

Let op: op dit moment krijgen medewerkers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet uitbetaald. Dit gaat veranderen door een nieuwe Europese richtlijn. In deze richtlijn staat dat medewerkers 2 maanden betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen. Naar verwachting gaat de nieuwe regeling per juli 2022 in Nederland in.

Wat kun je zelf doen?
Als je ouderschapsverlof wil opnemen geef je dit minstens twee maanden van tevoren aan bij je leidinggevende. Daarna kun je het verzoek indienen via het personeelsinformatiesysteem.

Wat doet Coloriet?
Niks! Ouderschapsverlof is bij wet geregeld. Coloriet kan je alleen vanwege een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang vragen om het verlof anders in te roosteren.

Meer informatie
Rijksoverheid – ouderschapsverlof

6) Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden

Binnen Coloriet is er het Koepelreglement Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden. Een hele mond vol. Maar kort komt het erop neer dat je er bepalingen, afspraken en voorwaarden terug kunt vinden. Hier lees je onder andere wat je kunt omzetten om je werkvermogen te versterken.

Denk daarbij aan:

  1. Bewegen
  2. Het aanschaffen van een pc, tablet of laptop
  3. De contributie voor een vakbond of beroepsvereniging
  4. Het (ver-)kopen van vakantiedagen
  5. De mogelijkheid om je reiskosten meer te vergoeden

In het reglement wordt uitgelegd wat de stappen zijn en de voorwaarden en gevolgen van deelname. Het digitale systeem FiscFree kan je ondersteunen in je keuzes.

Wat kun je zelf doen?
– Kijk op de website van Fisc Free.

Wat doet Coloriet?
Coloriet stelt jou, onder bepaalde voorwaarden, in de gelegenheid om met een belastingvoordeel bepaalde producten aan te schaffen die jouw werkvermogen ten goede komen.

Meer informatie

  1. Fisc Free
  2. De regeling van Coloriet