...
Search
Generic filters
0320 290 508

‘Ieder mens is anders en heeft andere behoeften’

Joanne is wijkverpleegkundige bij Coloriet in Lelystad. “Door veel vragen te stellen kom ik erachter wat de wensen en behoeften van onze cliënten zijn. Ieder mens is anders en binnen Lelystad wonen veel mensen met verschillende culturen. Dit vind ik een uitdaging”, zegt ze.

Joanne is wijkverpleegkundige bij Coloriet in Lelystad. “Door veel vragen te stellen kom ik erachter wat de wensen en behoeften van onze cliënten zijn. Ieder mens is anders en binnen Lelystad wonen veel mensen met verschillende culturen. Dit vind ik een uitdaging”, zegt ze.

Kijken naar de mens achter het probleem
Joanne nam haar HBO-V diploma onlangs in ontvangst. De afgelopen jaren combineerde ze haar studie met werken bij Coloriet. “Ik heb tijdens mijn opleiding overstijgend leren denken. Ik kijk nu nog meer naar de mens achter het probleem. Door door te vragen kom je er soms achter dat er achter een bepaalde klacht soms iets heel anders zit. Ieder mens heeft een systeem om zich heen. Dit systeem heeft veel invloed op hoe iemand handelt en zich voelt”, legt ze uit.

Spin in het web
Als wijkverpleegkundige is ze een spin in het web. Ze houdt intakegesprekken, stelt indicaties en zorgt er samen met haar collega’s voor dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast onderhoudt ze contact met andere zorgverleners, gemeente en instanties en houdt ze inloopspreekuren. Hier kunnen mensen terecht voor vragen over zorg. “Ook monitoren we de kwaliteit van zorg en zorgen we ervoor dat de nieuwe regels die bijvoorbeeld de zorgverzekering stelt, door worden gevoerd in het team. Binnen het team vervul ik een coördinerende rol.”

“In de ochtenden loop ik meestal routes mee. De zorg die onze cliënten krijgen is heel verschillend. Bij de een komen we langs voor steunkousen en oogdruppels, de ander krijgt een injectie of komen we voor stoma- of wondzorg. Ik probeer zo open en transparant mogelijk te zijn en pas me aan aan de wensen van de cliënt. Ik ben immers in zijn of haar huis te gast.”

'We staan open voor elkaars inzichten.'

Iedere dag leren
“Wijkzorg Lelystad bestaat uit twee teams, mijn team bestaat uit twee wijkverpleegkundigen en zeventien verzorgenden IG, verpleegkundigen of verzorgende in opleiding. We rijden in een auto of op de fiets door de Lelystadse wijken en hebben veel contact met de ergo- en fysiotherapeuten van Coloriet. We leren iedere dag en staan open voor elkaars inzichten.”

“We komen bij zowel jonge als oudere mensen thuis. Ook verplegen en verzorgen we mensen in hun laatste levensfase. We maken verdriet mee, zien met eigen ogen hoe eenzaam mensen kunnen zijn, maar er wordt ook veel gelachen”, vertelt ze.

“De visie van Coloriet is: Het leven is van jou. Door goed te luisteren naar de wensen en behoeften van onze cliënten en hun mantelzorgers doen we ons best om hen de zorg te geven waar ze behoefte aan hebben, zodat ze zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen. Als wijkverpleegkundige, maar ook als verzorgende IG, zijn we de hele dag in gesprek met mensen. Geen dag is hetzelfde!” besluit ze.

Natascha wil niet meer weg uit de thuiszorg

‘Iedere cliënt is anders en behandelen we dus ook anders. We werken aan concrete doelen'
Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?