...
Search
Generic filters
0320 290 508

Marcel is physician assistant in het medische team

Het medisch team van Coloriet bestaat uit specialisten ouderengeneeskunde, basisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Met Marcel Jonker, physician assistant, praten we over zijn ervaringen op een PG (psychogeriatrie) afdeling in een verpleeghuis.

De holistische aanpak van de ouderenzorg spreekt mij erg aan

Na zijn opleiding tot physician assistant ging Marcel eerst aan het werk op de afdeling radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Na een aantal plezierige jaren werd de woon – werk afstand steeds moeilijker te combineren met zijn gezin en ging Marcel op zoek naar een baan dichter bij huis. “Het werk in een onderzoeksinstituut leek me ook heel interessant en daarom ging ik aan de slag bij een wetenschapsbureau in Hoorn”, vertelt Marcel. “Maar al gauw kwam ik er achter dat dit niets voor mij was. Ik word toch vooral heel blij van het in de praktijk brengen van mijn opgedane kennis tijdens de physician assistant opleiding”.

Toevallig kwam Marcel in aanraking met het werken in een verpleeghuis door de moeder van een vriendinnetje van zijn dochter. “Zij werkte als verpleegkundig specialist in een verpleeghuis en ik mocht een paar keer met haar meelopen”, geeft Marcel aan. “Met name de holistische visie op de zorg bij ouderen in een verpleeghuis sprak mij direct aan. Er spelen vaak zoveel verschillende factoren mee in de uiting van klachten”. Na nog een meeloop dag bij twee zorgorganisaties koos Marcel voor de functie van physician assistant bij Coloriet en ging hij aan de slag op de PG-afdeling.

Het omgaan met ouderen met dementie was best een uitdaging

“Ik had geen ervaring met patiënten met dementie dus dat was in het begin best een uitdaging”, vertelt Marcel. “Ik was gewend om tijdens een gesprek meer te weten te komen over de klachten,  maar dat lukt niet altijd bij de bewoners van de PG-afdeling. Dat maakte het soms best ingewikkeld om te beginnen. Ook omdat je nog vaak te maken hebt met gedrags-en psychische problemen. Gelukkig krijg ik veel ondersteuning van de specialist ouderengeneeskunde en andere collega’s. Ik vind het heel mooi dat ik inmiddels zonder gesprek, maar door te kijken naar gedrag, er ook achter kan komen wat er aan de hand is.

Ik heb mijn kennis enorm kunnen verbreden

De uiteenlopende aandoeningen en klachten waar je mee te maken krijgt in de ouderenzorg heeft Marcel wel verrast. “En die uiten zich bij elke bewoner weer anders”, concludeert Marcel. “Ik heb mijn kennis als physician assistant enorm kunnen verbreden in deze functie.  De laagdrempelige samenwerking in de medische vakgroep is daarom erg waardevol. Er is altijd wel iemand beschikbaar om wat mee kort te sluiten of te overleggen.

Het is mooi om samen te werken in de zorg naar de bewoners. Zo werd er een bewoner bij ons opgenomen met veel probleemgedrag wat zich uitte in agressie en achterdocht naar anderen. Niet leuk voor zijn naasten en omgeving. Door onderling overleg in de medische vakgroep en met de geriater zijn we gestart met medicijnen. Na een paar weken is de bewoner weer zichzelf. Zijn persoonlijkheid komt weer terug. En hij blijkt heel gezellig te zijn en je kunt enorm met hem lachen. Zo goed om te zien en ook fijn voor zijn omgeving.

Het contact met naasten en familie is erg belangrijk

Op de PG-afdeling is het contact met de naasten en familie erg belangrijk. Besluiten over de behandeling en het zorgplan worden vaak door familie genomen. “Ik merk dat familie redelijk terughoudend is als het gaat om intensieve behandeltrajecten, geeft Marcel aan. “Vaak kijken we naar wat wenselijk en haalbaar is. Familie is meestal ook duidelijk in wat een naaste nog wil. Het is fijn om dit samen te doen”.

Ik heb mijn kennis enorm kunnen verbreden