...
Search
Generic filters
0320 290 508

Hulp en advies bij dementie op jonge leeftijd

We spreken van dementie op jonge leeftijd als de diagnose voor je 65e wordt gesteld. En het komt steeds vaker voor. Is bij u of iemand in uw omgeving een vermoeden van dementie op jonge leeftijd? Aarzel dan niet en neem contact op met onze casemanager die gespecialiseerd is in dementie op jonge leeftijd.  Zij kan u en uw naasten begeleiden in het proces. Ze informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg wanneer dit nodig is.

Bij dementie op jonge leeftijd duurt het vaak langer voordat de diagnose wordt gesteld. Meestal is de omgeving de eerste die merkt dat er iets niet klopt, omdat er problemen ontstaan op het werk en/of thuis. Bij de eerste klachten wordt vaak gedacht aan een burn-out, depressie of iets anders. Een snelle diagnose van dementie op jonge leeftijd is daarom belangrijk omdat dan de juiste begeleiding geboden kan worden.

Op jonge leeftijd heeft dementie een grotere invloed dan op latere leeftijd, omdat iemand bijvoorbeeld nog aan het werk is, een gezin met thuiswonende kinderen heeft en daardoor is de impact op het netwerk ook veel groter. Met een snelle diagnose kan het leven van de persoon met dementie op jonge leeftijd zo snel mogelijk aangepast worden. En dat gaat anders dan bij dementie op latere leeftijd omdat de meeste voorzieningen voor dementie zijn gericht op ouderen. Dagbesteding is bijvoorbeeld vaak geen optie. Daarom wordt er eerder een beroep gedaan op het netwerk.

Begeleiding vanaf het niet-pluis gevoel

Als vaste begeleider kan een casemanager jullie vragen beantwoorden. Ze staat naast u vanaf het niet-pluis gevoel, bij het stellen van de diagnose en begeleidt u bij alle komende fasen. Maar ook is de casemanager er voor de begeleiding van uw netwerk, de partner, kinderen of eventueel de ouders. Door dementie op jonge leeftijd raakt een gezin vaak ontwricht en is er veel woede, frustratie, onbegrip en schaamte.

Vergoeding en aanvraag

Iedereen met dementie heeft recht op een casemanager dementie. Wacht niet te lang en neem vrijblijvend contact met ons op. Casemanagement wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit kan zonder verwijzing. Onze casemanagers zijn aangesloten bij het Landelijk Netwerk Dementie, Netwerk Dementie Noord- en Oost-Flevoland en Netwerk dementie noordwest Veluwe.

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met de casemanager dementie?

Neem dan contact op Margareth Smidt, casemanager dementie op jonge leeftijd van Coloriet:
T 0320 290 925 / 06 234 244 89
E m.smidt@coloriet.nl

Meer informatie over Dementie op jonge leeftijd is ook te vinden op de website van Alzheimer Nederland

 Een vermoeden van dementie? Neem dan contact met ons op!
Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?