...
Search
Generic filters
0320 290 508

Samen puzzelen na diagnose dementie

‘Die ziekte is misschien erg rot, maar we mogen wel vieren dat het ons bij elkaar brengt’. Zo luidde de uitspraak van een van de deelnemers van de KOPgroep naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag (21 september). Al gauw besloten de deelnemers dat er wel een bijeenkomst gewijd mocht worden aan een klein feestje voor de “club”. Uiteindelijk is dit een speurtochtmiddag geworden.

‘Uitputtend, die hersenen aan het werk zetten, maar het geeft wel een gevoel van voldoening.’, wordt er aan de tafel gezegd. De tafel was speciaal ingericht voor Wereld Alzheimer Dag met lekkers en feestelijke attributen. De deelnemers zijn, ondanks dat ze allen getroffen zijn door een vorm van dementie, gezamenlijk toch uit de speurtocht zijn gekomen. ‘Het is voor ons allemaal een drempel geweest om de stap naar deelname aan de KOPgroep te zetten, maar nu wij hier wekelijks met z’n allen komen begin je elkaar te leren kennen. Inmiddels durven wij onze eigen moeilijkheden steeds meer te delen, maar vooral uiteindelijk ook kunnen lachen om die keren dat we de plank weer eens mis slaan’. Inmiddels kijken de deelnemers allen uit naar de wekelijkse bijeenkomst op woensdagmiddag, gegeven in het clubhuis van de HSVD aan de Fazantendreef in Dronten. De gemiddelde bijeenkomst bestaat voornamelijk uit de gespreksgroep en een bewegingsonderdeel vaak in spelvorm, waarbij het vaste kopje koffie of thee niet mag missen.

‘Het is mooi om te zien hoe deze eerste lichting, wie ook zeker allemaal met wat spanning voor hun eerste bijeenkomst kwamen, na deze eerste maanden al zo hecht is geworden’, wordt door één van de gespreksleiders opgemerkt. ‘We merken dat deze groep voor sommigen echt een houvast is, en wanneer er hier en daar toch wat vergeten wordt is dat binnen deze groep totaal geen taboe. De diversiteit, zowel in leeftijd als ziektebeeld en manier van omgaan met de ziekte, zorgt ervoor dat geen enkele bijeenkomst hetzelfde is. Het enige wat we nog zoeken is meer deelnemers. Afgelopen weken zijn meerdere nieuwe deelnemers gestart en zij zijn nu voor niemand, zelfs voor hen met geheugenstoornissen, meer weg te denken uit onze groep’.

Ben jij of ken jij iemand die een geschikte deelnemer is voor onze KOPgroep, de gespreksgroep voor mensen met dementie, zou zijn? Neem dan contact op met het secretariaat behandeling van Coloriet via 0320 401 680 of via secretariaatbehandeling@coloriet.nl. Bekijk hier meer informatie over de KOPgroep dementie.

Kopgroep dementie hr