...
Search
Generic filters
0320 290 508
Muziekbegeleiding
Muziekbegeleiding

Muziekbegeleiding

Op Coloriet Laarhof en Laarstaete biedt muziekagoog Patja muziekbegeleiding voor bewoners. ‘Het verhuizen naar een zorgorganisatie gaat vaak gepaard met verdriet om het moeten loslaten van een vertrouwde omgeving, van gezondheid en perspectieven. Muziekbegeleiding is een van de activiteiten die kan worden ingezet om bewoners te helpen om zich beter te voelen’.

‘Muziek is een drager van emotie’, vertelt Patja. ‘Het kan veiligheid bieden aan iemand die onrust ervaart. Troost geven aan iemand die verdrietig is. Muziek kan herinneringen oproepen bij iemand die veel vergeet. Het geeft vrolijkheid en kan mensen letterlijk aanzetten tot beweging en actie. Het kan ook iemand helpen om zich te uiten, wanneer spreken lastig is geworden. Muziek kan helpen de mens weer tevoorschijn te halen vanachter de ziekte’.

Zingen

Patja zingt veel met de bewoners. ‘Van zingen knapt een mens op. Vooral op Coloriet Laarhof zingen bewoners graag mee, soms uit volle borst, maar ook met zachte stem, bewegende lippen of een hand of voet die mee tikt met het ritme’,

Geestelijke liederen

Er is een groep bewoners met wie Patja kerkliederen zingt. Deze bewoners zijn gelovig of hebben prettige associaties bij Psalmen, Gezangen, Marialiedjes, kerk of orgel. Ze ervaren steun aan het zingen met elkaar en aan de melodieën en teksten van de liederen.

Klassieke muziekmiddag

Op Coloriet Laarstaete verzorgt Patja regelmatig een klassieke muziekmiddag: ‘Op een groot beeldscherm kunnen de bewoners zowel in beeld als geluid genieten van muziekfragmenten. Ze genieten van mooie melodieën of laten zich verrassen en inspireren door kamermuziek, opera, orkest of ballet. Sommige bewoners luisteren in stilte, anderen hebben een hoop te vertellen. Voor allemaal geldt dat ze na een uurtje luisteren naar, en praten over, muziek de dag weer met nieuwe energie kunnen oppakken.

Feestdagen

Pasen en Kerst worden van oudsher gevierd met muziek. Ook bij Coloriet.
‘Met Pasen laat ik fragmenten luisteren uit de Mattheus Passion (J.S. Bach) in zowel Coloriet Laarhof als Laarstaete. Bewoners die dit werk kennen, ervaren deze muziek als een feest van herkenning en een bron van ontroering’.

De laatste jaren verzorgen Patja en geestelijk verzorger Marloes samen de Kerstbijeenkomsten. ‘De meeste bewoners vinden het belangrijk om deze dagen samen te vieren en op een of andere manier stil te staan bij de wens om wat licht de wereld in te brengen. Zodoende luisteren bewoners en personeel op deze dagen naar (Kerst)verhalen, zingen ze kerstliederen en spreken ze wensen uit voor elkaar en de wereld’.

Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?