...
Search
Generic filters
0320 290 508

Logopedie en diëtetiek versterken elkaar

Hoewel logopedie en diëtetiek verschillende vakgebieden zijn, werken deze disciplines binnen Coloriet nauw samen als het om kauw- en slikstoornissen gaat. Lees hier hoe voorlichting, oefentherapie én de juiste voeding bepalend zijn bij de behandeling van problemen met kauwen en slikken.

Kauw- en slikproblemen kunnen worden veroorzaakt door aandoeningen als een herseninfarct/-bloeding, Ziekte van Parkinson, ALS, MS, Huntington, oncologische problemen in het hoofd- en halsgebied, dementie en COPD. De gevolgen kunnen tijdelijk dan wel blijvend van aard zijn.

Peter Mulders: “Na mijn herseninfarct was gewoon eten en drinken eerst niet mogelijk en was ik volledig afhankelijk van sondevoeding. Met adviezen en oefeningen van de logopedist heb ik weer zonder problemen en veilig leren eten en drinken. Dit ging stap voor stap. De diëtist zorgde er tijdens deze periode voor dat ik voldoende voedingsstoffen binnen kreeg. De logopedist en diëtist hebben steeds samen met mij de voortgang besproken. De sondevoeding kon na 3 weken helemaal worden gestopt.”

Ingewikkeld proces
Kauwen en slikken is een ingewikkeld proces. Er zijn veel spieren bij betrokken: in lippen, tong, wangen, gehemelte, kaken en keel. Als deze spieren niet krachtig  genoeg zijn of niet goed samenwerken, kunnen problemen ontstaan. Dergelijke problemen brengen ongemak met zich mee. Het kan zijn dat iemand minder plezier heeft in eten en drinken, moeite heeft om voldoende binnen te krijgen of voedingsmiddelen vermijdt omdat zij klachten geven. Het risico op ondervoeding  neemt dan toe waardoor conditie en kracht onnodig afnemen. Coloriet is dan ook  overtuigd dat de koppeling van logopedist en diëtist leidt tot het beste behandelresultaat.

Behoefte aan advies?
Heeft u moeite met kauwen of slikken en eet u daardoor minder of anders dan u gewend was? U kunt bij Coloriet terecht voor meer informatie, onderzoek en behandeling van uw probleem. Een eerste screening vindt altijd plaats door de logopedist, die ook navraag doet naar uw gewichtsverloop en voedingsgewoonten. Op basis hiervan wordt bepaald of en wanneer het nodig is de diëtist in te schakelen.  De logopedist en diëtist werken op de verschillende locaties van Coloriet. Bezoek aan huis is op verzoek van de verwijzer, zoals uw arts, ook mogelijk.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat Behandeling via het telefoonnummer 0320 40 16 80 of door een e-mail te sturen naar abc@coloriet.nl

Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?