...
Search
Generic filters
0320 290 508

Breed wondzorgteam stelt de bewoner centraal

Wondverpleegkundigen Inge Bakker en Shanne Rison zijn gespecialiseerd in het voorkomen, beoordelen en verzorgen van wonden.  ‘Wondzorg is meer dan alleen een verbandje plakken; het is belangrijk om de behandeling af te stemmen op de persoon die de wond heeft.  Allerlei factoren spelen een rol in de genezing: iemands leefstijl, een achterliggend ziektebeeld of in hoeverre iemand mobiel is,’ vertellen ze. Sinds november 2023 werkt Coloriet daarom aan een Coloriet-breed Wondzorgteam, waarin specialisten uit verschillende disciplines samenwerken.  

Het beste is natuurlijk om een wond te voorkomen. Mocht er toch een wond ontstaan, dan zorgen we samen voor een optimale zorg. Inge: ‘Soms spelen er zaken die een wond complex maken, waardoor de wond niet vanzelf geneest. Denk aan roken, slechte voeding, weinig beweging, of een ziekte zoals diabetes. Wij kijken naar alles wat kan helpen bij de genezing, zoals de juiste voeding, beweging, en medische zorg.’ Shanne vult aan: ‘We werken samen met verschillende specialisten om de wond zo goed en snel mogelijk te laten genezen, rekening houdend met de wensen en behoeften van de persoon. Is een verband bijvoorbeeld niet handig, omdat de bewoner het eraf trekt? Dan verzinnen we iets anders. De bewoner staat áltijd centraal.’  

 

Wie zijn er betrokken bij wondzorg? 

De brede wondzorg omvat de expertise van diëtisten, die adviseren over (eiwitrijke)voeding die het herstel kan bevorderen, ergotherapeuten, die bijdragen aan het voorkomen van wonden door middel van aangepaste hulpmiddelen zoals speciale kussens of rolstoelbekleding. Fysiotherapeuten ondersteunen de mobiliteit van de bewoner. Bandagisten zorgen voor het juist aanmeten van steunkousen, die helpen om zwellingen te verminderen en de circulatie te verbeteren. Podotherapeuten of orthopedisch schoenmakers zorgen voor het juiste schoeisel, wat drukplekken kan voorkomen en de genezing van voetwonden kan ondersteunen. En natuurlijk is de samenwerking met artsen onmisbaar; zij bieden medische begeleiding en behandelingen die de basis vormen van het wondzorgplan. 

 

Wat is er veranderd door brede wondzorg? 

Coloriet bood al wondzorg in de wijk, maar nu trainen we onze verpleegkundigen om ook binnen onze locaties gespecialiseerde zorg en kennis te bieden. Dankzij onze goede samenwerking met het Wond Expertise Centrum (WEC) van het St Jansdal ziekenhuis, kunnen we onze bewoners zoveel mogelijk op de eigen locatie helpen. We kunnen snel een behandelplan maken dat past bij de bewoner. De producten in ons depot zijn afgestemd op het ziekenhuis, waardoor we meteen kunnen starten met het plan. Op alle intramurale locaties van Coloriet is er 1 wondverpleegkundige aanwezig. Er zijn 2 wondverpleegkundigen in de wijkzorg voor meerdere regio’s. Er is altijd minstens vijf dagen per week een wondverpleegkundige van Coloriet beschikbaar om met artsen te overleggen over de wondzorg. Zo zorgen we ervoor dat onze bewoners de beste zorg krijgen, snel en dichtbij.  

 

Goede wondzorg maakt het verschil 

Goede wondzorg kan het verschil betekenen tussen genezing en amputatie, of erger, weet Shanne. ‘Toen ik bij een wond kwam kijken van meneer Jansen (80) die vanwege zijn verminderde mobiliteit vaak op zijn rechterzij lag, schrok ik van wat ik zag. Ondanks onze inspanningen om drukplekken te voorkomen, had hij een diepe wond op zijn voet ontwikkeld, zo groot als een 2-euromunt, waarbij zelfs de pees zichtbaar was. Gezien zijn voorgeschiedenis met wonden en zijn auto-immuunziekte, besloot ik direct contact op te nemen met de wondpoli. Na een eerste evaluatie daar, zetten we de behandeling voort op onze eigen locatie. We pasten zijn zorgplan aan, hielden evaluaties met de arts en namen foto’s om de voortgang bij te houden. Meneer Jansen heeft dementie, dus het is fijn voor hem (en zijn familie) dat hij gewoon in zijn vertrouwde omgeving de juiste zorg kreeg. Het resultaat? Binnen een maand was de wond bijna volledig genezen! Dankzij de multidisciplinaire samenwerking en efficiënte wondzorg konden we ernstige complicaties zoals bloedvergiftiging of amputatie voorkomen.’