...
Search
Generic filters
0320 290 508

“Ergotherapie maakt mijn wereld een stukje groter”

‘Dankzij de ergotherapeut van Coloriet voel ik me zelfverzekerder. Ik durf weer op de fiets boodschappen te doen en heb ik nuttige tips gekregen voor tijdens het aankleden en koken,’ zegt Agaat Sander (67). Agaat heeft de ziekte van Parkinson.

‘Er gaat in mijn hoofd iets mis in de aansturing van mijn spieren. Af en toe lijkt het net alsof mijn voeten aan de vloer blijven plakken. Het gevolg is dat ik regelmatig val en ik moeite heb met bukken en lang staan. Ik kan er goed mee leven. Toch merk ik dat ik stapje voor stapje achteruit ga. Dat is soms best confronterend’, vertelt ze.

De specialist in het ziekenhuis adviseerde haar eens met een ergotherapeut te gaan praten. ‘Hij vertelde mij dat een ergotherapeut mensen praktische tips geeft om om te gaan met hun beperking. Ik was het met hem eens; ik had een duwtje in de rug nodig. Ik koos voor Coloriet omdat de persoonlijke benadering me erg aanspreekt. Na een telefoontje met een klantadviseur van Coloriet maakte ik een afspraak voor een kennismakingsgesprek met de ergotherapeut’, zegt ze.

Fijn gesprek
‘Het was een fijn gesprek. Ik heb haar heel veel verteld. Over wat ik nog goed kan, maar ook tegen welke problemen ik aanloop. De dagen erna heb ik een lijstje bijgehouden met mijn dagelijkse activiteiten. Samen bepaalden we een week later waarmee we als eerste aan de slag gingen.’ ‘Koken kost veel energie en huishoudelijke taken zoals stofzuigen en de was uit de machine halen gaan moeizaam. Ik ben een buitenmens. Het liefst stap ik iedere dag even op de fiets om een rondje te maken of een boodschap te doen. Sinds een half jaar doe ik dit eigenlijk nooit meer. Ik ben bang om te vallen’, zegt ze.

‘Weer op de fiets een boodschapje halen stond op nummer 1 van mijn wenslijst. De ergotherapeut ondernam direct actie. We haalden mijn fiets (met lage instap) weer uit de schuur. Nadat we een rustige route hadden uitge tippeld, zodat ik niet teveel afgeleid zou worden door het verkeer, fietsten we samen naar de supermarkt. De eerste paar meter gingen wat onwennig, maar daarna het ging hartstikke goed!’

‘In de supermarkt kreeg ik handige tips hoe ik met wat steun op mijn karretje toch bij de onderste schappen kon komen. Ook voor het inpakken van de fietstassen kreeg ik slimme adviezen.’ De ergotherapeut merkte dat ze bij het bukken weinig kracht in haar benen had. ‘Op haar advies ga ik volgende week naar de fysiotherapeut voor spierversterkende oefeningen. Het geeft mij niet alleen een fijn, maar ook een veilig gevoel dat er een team van specialisten om mij heen staat’, vertelt ze.

Nuttige tips
‘De sessies zijn vermoeiend, maar het levert me heel veel op’, vertelt ze. ‘Ik durf het weer aan om korte stukjes te fietsen en ik kan mezelf beter redden in de supermarkt. Daarnaast heb ik nuttige tips gekregen hoe ik het aankleden gemakkelijker kan maken en heb ik op aanraden van de ergotherapeut bij de zorgverzekering een verstelbare stoel aangevraagd voor in de keuken. Dan kan ik zittend koken. Dit is een stuk minder vermoeiend.’

‘Het allerbelangrijkst is dat ik weer zelfverzekerder ben en meer buiten kom. Ik heb het gevoel dat ik minder afhankelijk ben van mijn partner en vind het weer leuk om dingen te ondernemen. De ergotherapeut van Coloriet heeft mijn wereld een stukje groter gemaakt!’

De kracht van het behandelteam van Coloriet
Het behandelteam van Coloriet helpt de cliënt door verder te kijken dan het specialisme van de behandelaar. Hierdoor staat de cliënt echt centraal en komen we tot een optimale dienstverlening. Het behandelteam van Coloriet bestaat uit ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, maatschappelijk werkers en psychologen.

Lees meer over Coloriet Ergotherapie.

Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?