...
Search
Generic filters
0320 290 508

Ergotherapie bij COPD

Nadat u het longrevalidatieprogramma bij Coloriet heeft gevolgd of in de thuissituatie, kunt u gebruikmaken van individuele behandelingen bij COPD. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van onderwerpen die tijdens de ergotherapiebehandeling bij COPD aan bod kunnen komen.

Houdingen waarbij sprake is van een verhoogde belastbaarheid zijn bukken, strekken en reiken. Wanneer u zo’n houding aanneemt is het moeilijk om gebruik te maken van uw hulpademhalingsspieren. Deze hulpademhalingsspieren ondersteunen bij een goede ademhaling. U kunt uw hulpademhalingsspieren inzetten door bijvoorbeeld tegen een muur of tafel aan te leunen. Dit leidt tot een lager zuurstofverbruik tijdens het uitvoeren van activiteiten en daarmee verminderd uw benauwdheid.

Behandeling ergotherapeut

Tijdens een behandeling door één van onze ergotherapeuten worden de bovengenoemde principes praktisch toegepast. U kunt dan zelf ervaren wat het u oplevert, wanneer u een activiteit op een andere manier uitvoert. Ook kan er gekeken worden naar de mogelijkheden omtrent het aanpassen van uw omgeving, zodat houdingen zoals bukken, reiken en strekken voor u minder noodzakelijk zijn.

Ademhalingstechniek bij COPD

Een goede ademhalingstechniek voor mensen met COPD is belangrijk. Hieronder vindt u twee ademhalingstechniek-tips.

  • Adem twee keer zo lang uit als in.
  • Handel wanneer u uitademt.

Het doel van deze ademhalingstechniek is om de flexibiliteit van de longen te behouden. De lucht moet uit de longen om nieuwe lucht, en daarmee nieuwe zuurstof, op te kunnen nemen.

Voor mensen met COPD is het belastingverhogend:

  • Wanneer zij hun ademhaling vasthouden. Dit gebeurt vaak onbewust, bij inspannende bezigheden.
  • Om hun ademhaling te versnellen.
  • Wanneer zij niet voldoende uitademen.

Energiemanagement bij COPD

Energiemanagement bij COPD houdt in dat er zo efficiënt mogelijk omgegaan wordt met de beschikbare energie.  Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de dagelijkse activiteiten. Welke activiteiten zijn nou écht belangrijk om te blijven doen en welke mogelijkheden zijn er in de omgeving? Uiteraard verschilt het per persoon welke activiteiten belangrijk zijn om uit te voeren en welke niet.

Voldoende afwisseling tussen rust en activiteit is erg belangrijk. Hoe eerder er een korte rustpauze ingelast wordt, hoe sneller herstel plaatsvindt en des te sneller u opgeladen bent voor een nieuwe activiteit. Een valkuil is om te veel activiteiten achter elkaar te doen. Er is dan namelijk een langere periode van herstel nodig.

Met behulp van ergotherapie vindt u balans tussen rust en activiteit
Tijdens een ergotherapeutische behandeling wordt u begeleid om balans te vinden tussen rust en activiteit en deze balans vast te houden. Aandachtspunten zijn: te veel inspanning voorkomen, onnodige inspanning voorkomen en zorgen voor voldoende ontspanning.

Onze ergotherapeuten maken veelal gebruik van tijdschrijflijsten. Hierop vult u in wat u doet op een dag en in welke mate u klachten ervaart. Dit geeft inzicht in wat u doet. De ergotherapeut kijkt samen met u naar uw dag- en weekindeling en waar mogelijk winst te behalen valt.

Ergotherapeuten COPD

Ergotherapie bij cliënten met COPD wordt uitgevoerd door ergotherapeuten die geschoold zijn in de behandeling van cliënten met COPD. De ergotherapeutische behandeling vind plaats in uw thuissituatie.

Informatie en aanmelding ergotherapie

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met het Advies-  en Behandelcentrum Coloriet (ABC) via het telefoonnummer 0320 401 680 of door een e-mail te sturen naar abc@coloriet.nl.

Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?