Welzijn Lelystad, Woonzorg Flevoland, Coloriet, Icare en Centrada slaan de handen ineen om te zorgen dat (oudere) inwoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Met het project “Sterk met je Netwerk” zetten ze in op het versterken van de netwerken van inwoners. ‘Door nieuwe vormen van welzijn en zorg te ontwikkelen, kunnen we niet alleen het welzijn van de inwoners verbeteren, maar ook kosten besparen,’ zegt directeur-bestuurder Marieke Voogt van Welzijn Lelystad.
Unieke samenwerking
Sterk met je Netwerk is een unieke samenwerking die de kennis en ervaring van zorg, welzijn en wonen combineert met als doel langdurige (dure) zorg zo lang mogelijk uit te stellen. De startbijeenkomst vond onlangs plaats in Lelystad, waar Marieke Voogt benadrukte: ‘Goed samenwerken begint met elkaar kennen en weten wat de ander kan.’
Samenwerking welzijn, zorg en wonen
Sterk met je Netwerk is een samenwerking tussen Welzijn Lelystad, Woonzorg Flevoland, Coloriet, Icare en Centrada, met ondersteuning van de gemeente Lelystad en Zorgkantoor Zilveren Kruis. ‘Samen streven we ernaar om de zorg en het sociaal domein beter op elkaar af te stemmen, met speciale aandacht voor de oudere inwoners van Lelystad,’ legt Marieke Voogt uit.
Versterken netwerk (oudere) inwoner
Het project bestaat uit zes deelprojecten die zorg, welzijn en wonen samenbrengen rondom zes kernzones in Lelystad waar veel ouderen wonen. Elk deelproject richt zich op het versterken van het steunnetwerk van en rondom de (oudere) inwoner. Daarbij gaat het niet alleen om eigen netwerken, zoals gezin, familie en vrienden, maar ook om collectieve netwerken zoals verenigingen, voorzorgcirkels, lotgenotengroepen en vrijwilligersorganisaties.
Breed informeel netwerk
Met een breed informeel netwerk kan de oudere beter meedoen met bestaande of nieuwe activiteiten in de wijk of in de stad, wordt de mantelzorger minder belast, kan beter gezocht worden naar verschillende oplossingen in de informele sfeer en stabiliseert de druk op de zorg. Door bijvoorbeeld vanaf het begin van een begeleidingstraject de casemanager dementie samen op te laten trekken met een sociaal werker verwachten we dat er eerder gekeken wordt naar (andere) oplossingen in de sociale basis.
Vervolg
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) voert de monitoring en evaluatie van dit project uit. Ze onderzoeken zowel de financiële kosten en baten als de maatschappelijke effecten, zoals het verminderen van eenzaamheid en het vergroten van zelfredzaamheid. Aan het eind van 2025 wordt geëvalueerd of het project kan worden voortgezet, uitgebreid naar andere wijken, of een nieuwe plek krijgt binnen het werk van de samenwerkende partijen.