Zaal vol zorgmedewerkers bij gastlezing Erik Scherder

“U bent mijn helden. U bent de houvast van mensen die geen houvast kunnen vinden.” Er is een stilte in de zaal waar zo’n duizend zorgmedewerkers en vrijwilligers van Triade Vitree en Coloriet onder de indruk zijn van deze woorden van Erik Scherder. De boeiende spreker, bekend van zijn minicolleges op tv, vertelt hen hoe zij breinvriendelijk kunnen werken. 

In het kader van de landelijke Sterk in je Werk-themaweek bieden Triade Vitree en Coloriet deze gastlezing aan. Dit gezamenlijke initiatief is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de zorgverzekeraar. De beide bestuurders willen graag hieraan een vervolg geven. Aukje Reinders: “Het is waardevol dat we dit hebben kunnen doen voor onze medewerkers. Zeker wanneer je kijkt naar de boodschap, impact en de reacties. Een mooie bijdrage aan duurzame inzetbaarheid.”  

Erik Scherder: “Toen ik de uitnodiging kreeg, dacht ik meteen dat is te leuk, dat doe ik.” Hij heeft het dan over spreken voor zorgprofessionals die werken met cliënten en bewoners met dementie, niet aangeboren hersenletsel en in het geval van Triade Vitree met een verstandelijke beperking of psychische stoornis.

Wat doet stress met je brein
Na een test waarvoor iedereen slaagt, neemt de hoogleraar Klinische Neuropsychologie de medewerkers op zijn eigen enthousiaste wijze mee in het brein. En dan met name naar de frontale en pariëtale lobs en hun functies. Erik Scherder laat zien wat stress met je brein en je gedrag doet en welke impact alleen al één nacht overslaan of niet goed slapen heeft. Hij legt uit waarom jij en je cliënten en bewoners ’s nachts angstiger zijn. Dat is allemaal te verklaren vanuit je brein.

Hoe blijf je vitaal?
“Het belangrijkste is dat we blijven activeren, het leven en het brein verrijken. Zo doe je positieve ervaringen op en daardoor rem je angsten, depressieve gevoelens en negatieve emoties." Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je bewoners en cliënten. Hoe blijf je vitaal? Blijf bewegen voor de doorbloeding van je hersenen en zet bekende muziek op. Lopen in de natuur helpt omdat je dan ook veel variatie hebt. Hierdoor ga je minder tobben.

Voorkom een ‘lekkere dag’
Je moet jezelf stimuleren en verrijken. En bij cliënten en je bewoners die dat zelf niet kunnen de motivator zijn. Wat jij doet, doet ertoe. “Een lekkere dag hebben zoals Zwitser Leven is verschrikkelijk! Dan denk ik: daar gaan weer 100.000 zenuwcellen,” aldus de hoogleraar. “Een superdag voor je brein is wanneer je problemen oplost, uitdagingen hebt en veel variatie.” Hij waarschuwt medewerkers die de neiging hebben om niet te gaan sporten wanneer ze druk zijn. “Dat is fout, juist dan moet je gaan.”

Waarom is vitaliteit belangrijk?
De bestuurders van de zorgorganisaties vertellen wat zij zelf aan beweging doen en hoe zij zichzelf vitaal houden. “Dat is belangrijk. Zo houd je energie en plezier in je werk. En werk dat je leuk vindt, geeft ontspanning. Zo houd je het langer vol.” Aan het einde van de lezing is er staande ovatie voor Erik Scherder. De meesten gaan na een dag werken met deze inspirerende presentatie enthousiast en gemotiveerd naar huis.

“Wat doen we al heel veel dingen goed voor onze bewoners”, vertelt een van de aanwezige coaches welzijn na afloop. En zo staat de cliënt altijd weer centraal, zo blijkt ook uit deze bijeenkomst.

> Radio-interview bij Omroep Flevoland over deze lezing
> In de interne nieuwsbrief verschijnt donderdag een verslag van de lezing