Aandacht voor Parkinson

Een bekende Nederlander heeft bekend gemaakt dat hij Parkinson heeft. Daardoor is er veel aandacht in de media hierover. Maar wat houdt de aandoening in? Wat kunnen de behandelaren van Coloriet voor je betekenen? Zij zijn onder andere gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Daarom wat informatie op een rij.
 
Bij Coloriet Behandelcentrum werken wij met een multidisciplinair team (fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, ergotherapie en meer). Wij zijn aangesloten bij ParkinsonNet en gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Daardoor kan je gehele behandeling bij Coloriet plaatsvinden.  
 
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening aan de hersenen waarbij bepaalde cellen in de hersenen afsterven. Deze cellen maken normaliter de stof 'dopamine' aan, dit is noodzakelijk voor de controle van lichaamsbewegingen. De aandoening gaat gepaard met toenemende beperkingen.
 
Daardoor ontstaan er op termijn problemen in het dagelijks handelen. Dit kan komen door bijvoorbeeld problemen in het bewegen, traagheid, vermoeidheid, verminderde flexibiliteit, vergeetachtigheid, depressieve klachten, of moeite hebben om twee dingen tegelijk te doen.
 
Wanneer kan de ziekte optreden?
De ziekte van Parkinson kan voorkomen bij jongere mensen, maar treedt meestal pas op bij mensen van 60 jaar en ouder.
 
Wat zijn de eerste symptomen?
De zichtbare, eerste symptomen van Parkinson zijn te herkennen aan de volgende klachten: traagheid, stijfheid en trillen van de ledematen. Parkinson kan een breed scala aan problemen en klachten veroorzaken.
 
Wat kan fysiotherapie betekenen? 
Fysiotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van deze klachten. Ook kan fysiotherapie het functioneren verbeteren. Hierdoor ontstaat een vergroting van kwaliteit van leven. Onze fysiotherapeuten zijn er ook voor mantelzorgers. Zij geven mantelzorgers advies op maat.
 
Wat kan ergotherapie bij Parkinson voor je betekenen?
De ergotherapeut gaat uit van je mogelijkheden en die van je omgeving. De therapeuten denken met je mee over (praktische) oplossingen en alternatieven bij problemen in het dagelijks handelen. Je bekijkt samen hoe je de voor jouw belangrijke dagelijkse activiteiten kunt blijven doen of opnieuw kunt oppakken. Ook je partner of andere naaste kan bij de ergotherapeut terecht met vragen.
 
Hoe kan logopedie bijdragen?
De logopedisten van Coloriet behandelen en begeleiden Parkinsonpatiënten met spraak-, taal-, kauw- en/of slikproblemen. Heb je moeite met het vinden van de juiste woorden? Raak je regelmatig de draad van het verhaal kwijt? Ben je minder goed verstaanbaar? Of heb je problemen met eten, drinken en/of slikken? De logopedisten onderzoeken welke beperkingen er zijn op het gebied van de adem, stem, uitspraak, eten en drinken. En helpen je bij het verbeteren en in stand houden van de algehele communicatie.
 
> Mocht je meer informatie willen over de behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.