Fysiotherapeut Birgit over valpreventie bij Alzheimercafe Dronten

Dementie en cognitieve problemen leiden tot een verhoogd valrisico. Effectieve valpreventie verkleint de kans op valongevallen. Birgit Ravenhorst, fysiotherapeut bij Coloriet de Regenboog, vertelt woensdag 11 september hierover bij Alzheimercafe Dronten in De Meerpaal.
 
Ouderen met dementie en cognitieve problemen vallen zelfs twee keer zo vaak als leeftijdsgenoten zonder deze problemen. Zo zijn er verschillen in het valrisico die gerelateerd zijn aan problemen met gedrag (ronddwalen, impulsiviteit, inschatting van omgevingsrisico’s) en uitvoerende functies (plannen, geheugen en aandacht). Om dergelijke problemen te behandelen worden vaak therapeutische medicijnen voorgeschreven die ook de kans om te vallen vergroten.

Valpreventie
Effectieve valpreventie richt zich in deze doelgroep op gepersonaliseerde programma’s, zoals mobiliteit, spierkracht en balans om de kans op valongevallen verkleinen. Hierbij is de betrokkenheid van de mantelzorger en of de zorgprofessional van groot belang. Birgit Ravenhorst geeft tips en informatie om ongelukken te voorkomen. Uiteraard is er ruimte voor vragen. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 19.00 uur in De Meerpaal op het serviceplein.
 
Elke 2e woensdagavond van de maand kunt u vanaf 19.00 uur binnenlopen bij het Alzheimer Café Dronten in De Meerpaal. De start van de caféavond is om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. Koffie en thee en toegang zijn geheel gratis.

Meer informatie kunt u krijgen op de site van Alzheimer Nederland via www.alzheimer-flevoland.nl of via facebook Alzheimer Dronten