Coloriet rockt tijdens Hét Huiskamerfestival Lelystad

Onderschat nooit hoe ouderen genieten van muziek. Dat blijkt maar weer  zondagmiddag tijdens Het Huiskamerfestival Lelystad bij de woonzorgcentra Coloriet Laarhof en Coloriet de Hoven. Geen oudhollandse liedjes en shantys, maar pop, rock, ballads en meezingers met jongerenband Jammed en zanggroep Timeless.

“We zitten in een disco”, vertelt de welzijnscoach aan de bewoners in het grand café van Coloriet Laarhof. Hier wonen mensen met dementie. Zodra de drummer van Jammed inzet, slaat een van de bewoners met zijn handen op de armleuningen en met zijn voeten mee. De band speelt Faith van George Michael en de vrijwilligers en zorgmedewerkers swingen mee. Ook een bewoonster achter de rollator laat zien dat zij nog steeds de ‘moves’ heeft. Ze danst er op los.

Wandelstok als microfoonstandaard
Bij Purple Rain van Prince zwaait een bewoonster met haar armen en zodra de zanger de gitaarsolo inzet, doet zij met haar luchtgitaar mee. De woonbegeleiders vinden het prachtig. Bij een mix van Queen gooit een bewoner in het zitje zijn wandelstok in de lucht alsof hij Freddie Mercury zelf is met zijn microfoonstandaard. Kleinkinderen die op bezoek komen, weten niet wat ze zien.

Maak me gek
In Coloriet de Hoven is het gezellig druk. Er zijn ook veel mensen van de aanleunwoningen en cliënten van de wijkzorg gekomen. Ze zingen hardop mee met Country Roads van John Denver en Hallelujah. Een bijna honderdjarige bewoonster neuriet werkelijk mee met Heaven van Bryan Adams en roept aan het einde van Drukwerk’s Je Loog Tegen Mij in plat Amsterdams: “Wat ben je van plan dan?” Als Gerard Joling zijn Maak Me Gek klinkt, gaan de armen van de ouderen de lucht in.

Woonbegeleiders genieten mee
Een van de woonbegeleiders die bij Coloriet Laarhof de nachtdienst draait, komt binnen bij de 2e ronde: “Heerlijk om te zien hoe iedereen er van geniet. Zelfs een mevrouw die nooit naar activiteiten wil, stond te dansen en mee te zingen. Top geregeld dit.” Zij zorgde er bij de derde ronde voor dat alle bewoners van haar afdeling mee gingen. “Zo kan ik er zelf ook van genieten!”

Alles is liefde
‘Isn’t she lovely, isn’t he wonderful.’ Het lied van Stevie Wonder dat Jammed speelt, is prachtig. “Zo kijken wij naar onze bewoners”, vertelt een van de medewerkers en pakt haar mobiel erbij om het vast te leggen voor familie. Bij Coloriet de Hoven wordt speciaal voor een echtpaar Alles is Liefde door Timeless gezongen. Ze wonen allebei in het woonzorgcentrum, de een op de afdeling voor mensen met dementie, de ander op de somatische afdeling. Dagelijks zien zij elkaar en zitten dan, net zoals deze middag bij dit lied, hand in hand. Niet voor niets zijn zij al 70 jaar getrouwd.

Zorg met plezier
“Wij verlenen zorg met plezier, maar bieden dit ook graag.” Zo nodigde zorgorganisatie Coloriet niet alleen bewoners en cliënten van de wijkzorg, maar iedereen uit voor Hét Huiskamerfestival Lelystad. Zij boden het grand café van Coloriet Laarhof en het restaurant van Coloriet de Hoven aan als huiskamers voor muziekoptredens. “We doen volgend jaar weer mee met dit evenement van Lelykracht!”

Oproep voor muziekliefhebbers
Artiesten die ook willen optreden voor ouderen of muziekliefhebbers die als vrijwilligers willen helpen, kunnen meer informatie opvragen bij:
Els van Coloriet Laarhof via e.vanhaaster@coloriet.nl of
Marijke van Coloriet de Hoven via m.dobbelaar@coloriet.nl.

Filmpjes en foto’s staan op de Facebookpagina’s van Coloriet Laarhof en Coloriet de Hoven