Blog Bestuurder: Vrijwilligers: "Je krijgt er zo veel voor terug"

Binnen Coloriet hebben wij veel en vooral fantastische vrijwilligers. In november deed ik in mijn blog een belofte aan hen: “2019 is het jaar waarin ik jullie meer wil spreken over je ervaringen binnen onze organisatie.” De eerste belofte heb ik ingewilligd.
 
[Dit blog van Aukje Reinders, bestuurder Coloriet, is eerder verschenen in de interne nieuwsbrief voor medewerkers en vrijwilligers van Coloriet.]

Zo reed ik na de feestelijke start van de revitalisatie van Coloriet de Regenboog in Dronten naar Coloriet Laarhof in Lelystad. Op naar de vrijwilligersmiddag, georganiseerd door vrijwilligerscoördinator Els en welzijnscoach Sophia. De inhoudelijke bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige high tea.

Hondenknuffelteam
Het programma bestond uit twee onderdelen: uitleg over handhygiëne van kwaliteitsmedewerker Yvette en kennismaking met elkaar. Ik heb prachtige verhalen gehoord over de redenen waarom deze betrokken mensen vrijwilliger zijn bij Coloriet. Ik was blij verrast dat we een hondenknuffelteam hebben. Een andere opvallende activiteit vond ik zang/klassieke muziek. Bijzonder hoe de vrijwilligers, samen met geestelijk verzorger Maaike, hieraan zingevende betekenis geven.

Persoonsgerichte aandacht
Ik sprak ook iemand die al 25 jaar helpt bij de beautyclub. “Het is mooi om alleen al door lekker nagels te lakken een glimlach op de gezichten van bewoners te toveren.” Over persoonsgerichte aandacht gesproken. We zijn ook erg trots op Nico, ooit door Martin binnengehaald. Hij is niet alleen onze tuinvrijwilliger, maar hij houdt ook de doorgang van het drukke fietspad netjes. Ik wist niet dat er zo veel afval bij ons in de tuinen wordt gemikt. 

Voldoening
Wat maakt nu dat je vrijwilliger bij ons bent? Een van de vrijwilligers: “Het geeft mijzelf ook structuur in de week.” Een woord dat ik die middag veel heb gehoord is ‘voldoening’. Je krijgt er zo veel voor terug. Ik heb gemerkt dat echt niet alleen vrouwen vrijwilligerswerk doen, er zijn ook veel mannen. Zij begeleiden bijvoorbeeld op woensdag het mannenuurtje met de bewoners.

Lichtpuntjes; onvoorstelbaar mooi
Het gesprek met de vrijwilligers verliep aan de hand van foto’s. Iedereen mocht een beeld uitzoeken dat voor jou symbool staat voor de lichtpuntjes met de bewoners. Hoe kun je er voor hen zijn. Een van de vrijwilligers zei: “Dat is wederzijds. De bewoners zijn er ook voor mij.” Onvoorstelbaar mooi vind ik dat. Hoe de mensen met dementie waardevol zijn, ook voor jou!

Aandacht voor vrijwilligerswerk
Deze ervaring wens ik meer mensen toe. Daarom gaan we rondom het Huiskamerfestival Lelystad komende maand aandacht vragen voor het vrijwilligerswerk. Daar doen Coloriet Laarhof en De Hoven weer aan mee. Hopelijk inspireren wij artiesten en bezoekers om nog eens langs te komen bij onze bewoners en bijvoorbeeld te helpen bij muziekactiviteiten.      

Opmaat naar Coloriet College en werk
Zo zie je maar dat er vele redenen en mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te doen bij Coloriet. Voor twee dames is er een andere aanleiding; zij willen beter worden in de Nederlandse taal. Een van hen wil straks in de zorg werken en daar vind ik haar zeker geschikt voor. Daarom zei ik tegen haar: “Volgend jaar wil ik jou op het Coloriet College zien!” Vrijwilligerswerk als opmaat naar werk in de zorg!

Na zoveel inspirerende verhalen kan ik niet wachten om de vrijwilligers in Zeewolde en gemeente Dronten te ontmoeten. Dus tot gauw!

Aukje Reinders, bestuurder