Blog bestuurder: '20 nieuwe collega's en meer'

Hoe ervaren onze zij-instromers Coloriet en het werken in de zorg? Dat wilde ik graag weten. En ik niet alleen, want ook Omroep Flevoland kwam langs. Heb je ooit een cameraploeg en een bestuurder in de klas gehad? Deze nieuwe collega’s wel. Mooi dat ik ook nieuws mocht aankondigen… 

[Dit blog van Aukje Reinders, bestuurder Coloriet, is eerder verschenen in de interne nieuwsbrief voor medewerkers en vrijwilligers van Coloriet.] 

Ieder kwartaal ontmoet ik nieuwe collega’s als onderdeel van het kennismakingstraject Leer Coloriet Kennen. Vorige week mocht ik hiervoor bij studenten van Coloriet College in de klas aanwezig zijn. Naast hun baan volgen zij een dag in de week de opleiding maatschappelijk verzorgende. Eén opleiding met twee diploma’s! 
 
Samen pionieren
Tijdens deze ontmoetingen vertel ik over onze visie ‘Het leven is van jou’ en de missie van Coloriet waarbij we samen kleur geven aan waardevol leven. Deze vul ik aan met onze kernwaarden; wat voor mensen willen wij voor onze cliënten en bewoners laten zorgen? Tegelijkertijd wil ik van hun ervaringen leren. Deze zij-instromers vormen de eerste groep van ons initiatief Coloriet College. Samen zijn we aan het pionieren. Doen wij het goed? Wat kan er verbeterd worden?
 
Mangomomenten
Zij zijn half september gestart, maar de ervaringen die zij nu al met elkaar en mij delen zijn prachtig. Sterker nog, zij hebben tijdens een gastles van onze communicatiecollega´s samen op posters hun mooie momenten uit de zorg geschreven. De hele gang op ons kantoor hing vol met de posters. Top. We gaan deze momenten delen op sociale media. Waarom? Zodat anderen ook de switch maken. Net zoals Babs, die zelfs haar ervaringen heeft gedeeld voor de camera van Omroep Flevoland
 
Verwondering
In het gesprek heb ik genoten van de verwondering en hoe met respect wordt gesproken over hun zorg voor de bewoners en hun welzijn. Ze ervaren dat ze al snel na de start van de opleiding, waarbij leren en werken wordt gecombineerd, zoveel voor de cliënten kunnen betekenen. Met wie jij bent. Ook de verschillen tussen de locaties hebben we besproken. Wat kunnen we van elkaars afdelingen leren. En het leven is van jou geldt niet alleen voor cliënten, maar ook voor jou als zorgprofessional. 
 
Dagelijkse praktijk
Wat hen het meest raakt zijn de momenten wanneer iemand overlijdt. Hoe mooi dit ook kan zijn, naast het verdriet. Ze zijn onder de indruk van de wijze waarop afscheid genomen wordt, de betrokkenheid van collega’s ook bij familie en hoe de laatste eer wordt bewezen bij het uitleiden. Hoe hiermee om te gaan is ook een onderdeel van de opleiding die inhaakt op de dagelijkse praktijk.      
 
Tweede groep al in april?
Mijn indruk na dit bezoek? Wat ben ik blij met deze groep collega’s. Wat zijn jullie goed bezig. Er is veel belangstelling voor Coloriet College en dat maakt dat wij aan het onderzoeken zijn of we een tweede groep al in april kunnen laten starten, in plaats van in september 2019. Het belangrijkste is dat wij de kwaliteit van begeleiding willen waarborgen. Maar wie interesse heeft, kan zich al aanmelden om op de hoogte te blijven. 
 
Nieuws: 6 miljoen van het Rijk
Het fijne is dat geld nu geen issue is. We krijgen namelijk de komende drie jaar extra geld van het Rijk om meer medewerkers te werven en op te leiden. Geld dat we overhouden moeten we terugbetalen, dus ons motto is werven werven werven! 
 
Word ambassadeur
Iedereen kan op zijn eigen manier ambassadeur zijn en een steentje bijdragen. Vul daarom het kaartje in dat je via je directeur hebt gekregen. De #IKZORG campagne helpt hierbij. Meer informatie staat op onze site en heb je op Omroep Flevoland kunnen zien en horen of in de andere media kunnen lezen, want het was nieuws afgelopen week.   
 
Na afloop van de kennismaking kwam een van de studenten naar mij toe. “Je bent bestuurder, maar je noemde mij collega; dat ontroerde mij.” Ik vond het attent van haar, want voor mij is dit normaal. We zijn allemaal collega’s van elkaar en we doen het samen. Ook in onze ambassadeurschap en dat hebben deze nieuwe collega al helemaal begrepen. Ga zo door!
 
Aukje Reinders, bestuurder