Coloriet krijgt 6 miljoen van het Rijk

 

De Flevolandse zorgorganisatie Coloriet krijgt de komende drie jaar zes miljoen euro van het Rijk om het personeelstekort op te lossen. Dat is jaarlijks 2 miljoen euro. Met dit extra geld kan zij meer medewerkers aannemen en zij-instromers opleiden via Coloriet College.

“Wij zijn als zorgorganisaties erg blij dat er nu echt meer geld komt voor de zorg. In totaal heeft de Rijksoverheid 2 miljoen euro per jaar voor Coloriet beschikbaar gesteld, dat bedoeld is voor meer collega’s die zichtbaar zijn voor onze cliënten. Dat zijn niet alleen zorgprofessionals, maar ook de collega’s van welzijn en bijvoorbeeld mensen die bij ons koken op de groep.”

200 nieuwe collega’s per jaar
Coloriet zet in op 200 nieuwe collega’s per jaar: om de werkdruk te verlagen, om nog meer tijd voor de cliënten te hebben en om voldoende medewerkers te blijven behouden. Bestuurder Aukje Reinders: “Ik hoop dat er hierdoor ook weer fatsoenlijk tijd is om bijvoorbeeld een spelletje met bewoners te doen. Of op de duofiets met hen naar buiten kunnen. Wij willen graag onze cliënten nog een heel fijn leven geven, maar ook dat mijn collega’s het net iets rustiger aan kunnen doen dan nu.”

Belangstelling Coloriet College groot
De nieuwe collega’s komen via werving, zoals met de #IkZorg campagne, en de reguliere opleidingen. Daarnaast leidt Coloriet zelf ook zij-instromers op via het Coloriet College, in samenwerking met ROC Friese Poort. In september is de eerste groep gestart; zij hebben naast de opleiding ook een betaalde baan bij Coloriet. De animo voor de zorg vanuit zij-instromers is dusdanig dat de organisatie onderzoekt of de volgende groep in april kan starten in plaats van september 2019.

Oriëntatiebanen in de zorg
Wie zich wil oriënteren op een baan in de zorg, kan dit doen tijdens een betaalde oriëntatie van drie maanden. Dat is nu mogelijk met een bepaling uit de nieuwe cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen. Met de oriëntatiebaan kunnen mensen zonder diploma in de zorg ervaren of de zorg wat voor hen is. Als dit van beide kanten bevalt, kunnen zij doorstromen naar het Coloriet College. Meer informatie staat op www.coloriet.nl/ikzorg.

Bekijk hier het item op Omroep Flevoland