...
Search
Generic filters
0320 290 508

Ik ben Lies, vrijwilliger bij Coloriet de Hoven

Vrijwilligerswerk speelde altijd een rol in het leven van Lies. Ook toen ze fulltime werkte en de kinderen klein waren. Ze kreeg het van huis uit mee. Toen ze ruim vier jaar geleden met pensioen ging, sloot ze zich aan bij Coloriet Wijkzorg in Lelystad. ‘Je kunt als vrijwilliger het verschil maken in iemands leven.’

‘Ik bezoek iedere woensdag een mevrouw van 91 thuis in haar aanleunwoning. We hebben leuke gesprekken samen. Wat we gaan doen hangt helemaal af van wat mevrouw wil. De ene keer kletsen we gezellig en de andere keer gaan we lekker naar buiten om te wandelen. Dat vindt ze erg fijn, merk ik, omdat ze anders niet zo snel haar huis uitkomt.’

Luisterend oor

Er voor iemand zijn, dat doet Lies graag. ‘Ik was er ook voor een mevrouw van 96 jaar. Ik bezocht haar thuis in het laatste halfjaar van haar leven. We gingen samen naar buiten en ik merkte dat ze haar ei kwijt kon bij mij, zonder dat ik naast mijn schoenen wil lopen. Een luisterend oor bieden is vaak al genoeg.’

Lies woont ook vlakbij de ouderen die ze bezoekt en dat is best handig, merkt ze. ‘Zo deed laatst het gehoorapparaat van een mevrouw het niet meer. Ik was snel ter plaatse, belde haar familie en ondertussen gingen we naar de winkel met gehoorapparaten. Heel handig.’

Draai gevonden

Je voor een ander inzetten, dat doet Lies veel en graag. ‘Ik heb 33 jaar lang bij de gemeente Amsterdam gewerkt en reisde ieder dag met de trein. Een halfjaar voordat ik met pensioen ging, realiseerde ik me dat ik niet achter de geraniums wilde zitten. Ik was bang dat de muren op me af zouden komen.’

Toen ze afscheid nam van haar collega’s, had ze haar draai al helemaal gevonden als vrijwilliger bij Coloriet. ‘Echt, ik kan het iedereen tussen de 20 en 80 jaar aanraden om een dagdeel per week vrijwilligerswerk te doen. Je doet het niet alleen voor een ander, maar je krijgt er zelf ook veel voor terug. Door mijn vrijwilligerswerk ontmoet ik niet alleen heel veel mensen en heb ik leuke gesprekken, ik heb ook structuur en dat vind ik erg belangrijk.’

Deel uw mening over Coloriet
Helpt u mee onze zorg te verbeteren door uw waardering voor ons werk in te vullen?