Wij zijn Erik en Karin, vrijwilligers bij Coloriet

“We willen graag ons steentje bijdragen bij de verzorging van onze moeder, die sinds een jaar in Coloriet Laarhof woont. Daarom zetten we ons in als vrijwilliger”, zeggen Erik van Beeren en Karin ten Tije. Erik kookt een keer per maand een driegangenmenu. Zijn zus is begeleider van de zwemgroep.

“Koken op de afdeling brengt gezelligheid”

“Laatst heb ik voor de afdeling van mijn moeder romige tomatensoep en gevulde varkenshaas met spek en haricots verts gemaakt. Als toetje serveerde ik pudding met boerenjongens. Mensen vinden het over het algemeen erg leuk dat ik me voor hen uitsloof in de keuken… het brengt extra gezelligheid!”, vertelt Erik.

Ik doe mijn best om er een klein feestje van te maken

‘Ik vind het fantastisch om voor mijn moeder en haar huisgenoten te koken. Ik doe mijn best om er een klein feestje van te maken… en als mensen het leuk vinden, mogen ze me een handje helpen; met het dekken van de tafel of het snijden van peterselie bijvoorbeeld.’

Erik vertelt dat zijn moeder in 2015 naar Coloriet Laarhof verhuisde. Thuiswonen ging niet meer. “Mijn vader kon de zorg voor mijn moeder niet meer aan en ze ging zowel lichamelijk als geestelijk hard achteruit. Verhuizen naar een verpleeghuis was een grote stap, maar nu ze er eenmaal woont gaat het veel beter met haar. De rust, verzorging en aandacht doen haar goed. Het lukt haar weer om stukjes te lopen en ook geestelijk gaat ze vooruit.”

Voor ons is het vanzelfsprekend

Erik en zijn zus werken beiden in Coloriet de Hoven. Erik als Hoofd Dienstverlening en Karin als Woonbegeleider Kleinschalig Wonen. Karin: “Voor ons is het vanzelfsprekend om ons in te zetten als vrijwilliger. Zelf ga ik twee keer per maand met bewoners van Coloriet Laarhof zwemmen. Ik help mensen met uit- en aankleden en begeleid ze in het water.”

“Het is fantastisch om te zien hoe mensen hiervan genieten”, zegt ze enthousiast. “Ze krijgen al lichtjes in hun ogen als we onderweg zijn. In het water kunnen ze ontspannen en er is ruimte voor spelletjes. Het is fijn om mensen op deze manier extra aandacht te geven.”

Écht wat betekenen voor een ander

Het vinden van vrijwilligers voor het organiseren van activiteiten is best lastig, vertellen de Lelystedelingen. “Hoeveel moeite is het om één keer per maand écht wat te betekenen voor een ander? Vaak is het heel simpel. Door lekker te koken, zorg je voor gezelligheid en neem je de verzorgenden werk uit handen. Deze tijd kunnen ze besteden aan de dingen, waar ze anders niet aan toe komen”, vertellen ze.

Het leven is van haar!

Erik en Karin zorgen ervoor dat hun moeder zoveel mogelijk de regie over haar leven houdt. “We vragen haar en haar huisgenoten waar ze behoefte aan hebben. Het leven is van haar!”

Meer ervaringsverhalen?

Onze vrijwilligers zitten vol met leuke, mooie, bijzondere en grappige verhalen. Lees alle ervaringsverhalen van onze vrijwilligers.

Locatie
Coloriet Laarhof